İnternet üzerinden çocukların istismarına ilişkin Telefone Arcobaleno adlı kuruluş tarafından yapılan bir araştırmanın yayınlandığı site üzerinde, internette 20 milyar online hareketin, 36 bin 149 çocuğa ait 1 milyon 700 bin adet istismar ve zülüm görüntüsünün dolaşımına sebep olduğunu belirtildi. Buna göre 2003 yılından bu yana Avrupa’da çocuk istismarında yüzde 149’luk büyüme tespit edildi. İnternet üzerinden görüntüleri dağıtılan 36 binin üzerindeki çocukların yüzde 42’sinin 7 yaş altı ve yüzde 77’sinin 9 yaş altı olduğunu belirlendi. Yapılan araştırmalar sonucu internette resimleri yayınlanan çocukların sadece yüzde 1’inin tespit edilebildiğinin de altı çizildi.
ULAŞIMI ÇOK KOLAY
Araştırmada elde edilen en ürkütücü verinin isteyen herkesin internette ücretsiz olarak veya kredi kartı ile bu görüntülere ulaşımının kolaylığı olduğu belirtildi. Tamamen ticarete dayalı olarak gerçekleştirilen bu istismarda çocukların yaş, ırk ve fiziksel özellikleri belirtilerek bu özelliklere sahip çocukların resim ve görüntülerine kolaylıkla ulaşılabildiği ifade edildi.
AMERİKA VE ALMANYA BAŞTA GELİYOR
Araştırmaya göre internet üzerinden çocuklarla ilgili materyalleri takip eden internet kullanıcısı sayısının yoğun olduğu ülkelerin başında Amerika, Almanya, Rusya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Kanada geliyor. Bu amaçla yayın yapan internet sitelerinin sayısının 6 yılda 4 kat arttığına dikkat çekilirken, kullanıcı sayısında ise yüzde 58 artış kaydedildiği belirtiliyor.
TÜRKİYE’DE DURUM
Türkiye’de çocukların cinsel istismarına ilişkin yayın yapan sitelere karşı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Özellikle kullanıcıların ihbarına dayanan bu çalışma sisteminde internet kullanıcıları 9 katalog suç içinde yer alan çocukların cinsel istismarı konusunda TİB’e ihbarlarını iletiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sitesi üzerinden en son Mart ayında yayınlanan rapora göre Özellikle müstehcenlik, çocukların cinsel istismarı ve fuhuş gibi suçlar nedeniyle yapılan
ihbarlar toplam ihbarların yüzde 85,98’ini, söz konusu suçlar nedeniyle yapılan erişim engellemeleri ise tüm engellemelerin yüzde 96,03’ünü oluşturuyor.
Kaynak: www.veteknoloji.com

